35,2647$% 0.17
36,8310€% 0.25
44,4435£% 0.45
2.963,75%0,32
2.615,27%0,18
9.626,56%-1,01
Özel Ümit Vişnelik Hastanesi’nden Dr. Naim Ay, son devirde bilhassa ilkokul periyodu çocuklarında çok sık görülen el ayak ve ağız hastalığı hakkında bilgilendirdi.
Özellikle çocuklarda sık görülen el, ayak ve ağız hastalığı hakkında bilgi veren Özel Ümit Vişnelik Hastanesi Çocuk Sıhhati ve Hastalıkları Uzmanı Dr. Naim Ay, bu hastalığın bulaşıcılığı, belirtileri, tedavi teknikleri ve korunma yolları hakkında kıymetli açıklamalarda bulundu. Dr. Ay, el, ayak ve ağız hastalığının ekseriyetle coxsackievirus isimli bir virüs tipiyle ortaya çıktığını belirterek, “Bu hastalık, bilhassa 5 yaş altı çocuklarda görülüyor ve çok kolay bulaşabiliyor. Çocukların bağışıklık sistemlerinin şimdi tam gelişmemiş olması nedeniyle bu cins enfeksiyonlara karşı savunmasız kalabiliyorlar.” diye konuştu.
Hastalığın bu yıl 10 yaş ve üzerinde de çok sık görüldüğünü belirten Dr. Naim Ay, çok ender de olsa kalp eklem tutulumu şikayetleri de yapabileceğini kelamlarına ekledi.
Bu yazıyı okuduğunuz için teşekkürler, abone olmayı unutmayın!
El, ayak ve ağız hastalığı belirtileri
El ayak hastalığının çoklukla hafif seyrettiğini lakin rahatsız edici belirtilere yol açabileceğini söz eden Dr. Ay, “Çocuklarda ilk belirtiler ortasında ateş, iştahsızlık, halsizlik ve boğaz ağrısı bulunuyor. Bu semptomların akabinde ağız içinde küçük kabarcıklar oluşabilir ve el ve ayaklarda döküntüler görülebilir. Çocuğun ateşi yüksekse ve ağzındaki yaralar nedeniyle beslenmesi zorlaşıyorsa kesinlikle bir doktora başvurulmalı.” dedi.
Tedavi yöntemleri
Dr. Ay, el, ayak ve ağız hastalığının çoklukla kendi kendine güzelleşebileceğini lakin semptomları hafifletmek için kimi tedavi usullerinin uygulanabileceğini söyleyerek, “Bu hastalıkta spesifik bir tedavi yok, lakin çocukların ateşini düşürmek ve ağrıyı hafifletmek için birtakım ağrı kesiciler kullanılabilir. Bilhassa sıvı tüketimi çok değerlidir; çocukların su kaybı yaşamaması için bol ölçüde sıvı verilmelidir.” diye konuştu.
Korunma yolları
El, ayak ve ağız hastalığından korunmada hijyenin büyük kıymet taşıdığını vurgulayan Dr. Ay, şu tavsiyelerde bulundu:
“Bu hastalık epeyce bulaşıcıdır, bu yüzden çocukların ellerini sık sık yıkaması ve bilhassa hasta şahıslardan uzak durması gerekiyor. Kreş ve okullarda bulaşma riskini azaltmak için nizamlı paklık yapılmalı ve hastalık belirtileri gösteren çocuklar bir müddet meskende tutulmalıdır. Ayrıyeten, bağışıklık sistemini güçlendirecek formda sağlıklı bir beslenme nizamı de kıymetli bir gözetici tesir sağlar.”
Özel Ümit Vişnelik Hastanesi’nden Dr. Naim Ay, ebeveynlere bu periyotta çocuklarının hijyenine dikkat etmeleri konusunda ihtarlarda bulunarak, hastalıkla ilgili erken devirde tıbbi takviye almanın değerini vurguladı.
Sonbahar renkleriyle Porsuk’ta yüzen ördeklerin görüntüsü mest etti