35,2211$% 0.06
36,7855€% -0.02
44,3741£% 0.07
2.968,77%0,03
2.620,93%-0,06
9.730,56%0,06
Özel gereksinimli bireyler için kültürel miraslara erişilebilirliği artırmak hedefiyle 5 Avrupa ülkesinden uzmanları bir ortaya getiren TÜBA’nın, Erasmus+ programının bir kesimi olarak T.C. Dışişleri Bakanlığı, Avrupa Birliği (AB) Başkanlığı, Türkiye Ulusal Ajansı tarafından finanse edilen iNCLUSION ERASMUS+ KA220 HED Projesi, Saraybosna’da gerçekleştirildi.
Balkan Müzeler Ağı (BMN) tarafından düzenlenen ve proje ortakları Türkiye Bilimler Akademisi (TÜBA), Türkiye’den Anadolu Üniversitesi ve Otizmli Bireyler İçin Eğitim ve Gelişim Takviyesi Derneği (SOBE) , Hollanda’dan Stichting for Education on Agility Liberating Structures – SEALS, Yunanistan’dan ARTIFACTORY ve Balkan Müzeler Ağı üyeleri olan BH Sanat Galerisi, BH Tarih Müzesi, BH Ulusal Müzesi, Zenica Kent Müzesi ve Kuzey Makedonya’dan Bitola Enstitüsü ve Müzesi tarafından desteklenen aktiflik, disiplinler ortası bilgi alışverişi için bir platform sağladı.
Bu yazıyı okuduğunuz için teşekkürler, abone olmayı unutmayın!
“Bu proje ile kurumlarımızı güçlendirmekle kalmıyoruz, kültürel bir değişime de katkıda bulunuyoruz”
TÜBA Başkanı ve proje başvuru sahibinin yasal temsilcisi Prof. Dr. Muzaffer Şeker, programın açılışında, “Bu proje ile yalnızca kurumlarımızı güçlendirmekle kalmıyoruz, tıpkı vakitte engelli insanların izleyicilerimizin ayrılmaz bir kesimi olarak görüldüğü kültürel bir değişime de katkıda bulunuyoruz. Burada geliştirilen bilgi ve stratejiler kurumlarımızın ötesinde de yankı bulacak ve daha kapsayıcı bir kamusal alanı teşvik edecektir” dedi.
“Amacımız, iştirakçileri özel gereksinimli bireylerle ilgili en son bilimsel keşifler hakkında bilgi sahibi yapmak”
Eğitim oturumlarını yöneten Anadolu Üniversitesi Engelliler Araştırma Enstitüsü Müdürü Prof. Dr. İbrahim H. Diken, özel gereksinimli bireylerin karşılaştığı özel zorlukları anlamanın kıymetini vurgulayarak, “Amacımız, iştirakçileri özel gereksinimli bireylerle ilgili en son bilimsel keşifler hakkında bilgi sahibi yapmak ve onlara yenilikçi multimedya yaklaşımlarından örnekler sunmak. Müzelerde erişilebilirlik, özel gereksinimleri anlamaya ve kültür kurumlarını nitekim kapsayıcı hale getirmeye dayanmalıdır” sözlerini kullandı.
Erişilebilirliğin farklı noktalarına odaklanarak bilgi ve tecrübe alışverişinde bulunuldu
Programın birinci gününde; Anadolu Üniversitesi’nden Engelliler Araştırma Enstitüsü Müdürü Prof. Dr. İbrahim H. Diken, Araştırma Vazifelisi Uğur Onur Günden ve Araştırma Vazifelisi Tezcan Çavuşoğlu, Otizmli Bireyler İçin Eğitim ve Gelişim Takviyesi Derneği’ni temsilen (SOBE) Dr. Ümit Savaş Taşkesen, Öğretmen Şerife Küçükşantürk ve Öğretmen Cemre Gürel proje çerçevesinde eğitimler veren sunumlar yaptı. İştirakçiler, erişilebilirliğin farklı noktalarına odaklanarak bilgi ve tecrübe alışverişinde bulundu. Eğitim ve çalışma ziyaretleri, 25 yüksek tahsil öğrencisini, üniversite profesörlerini ve eğitim ve kültürel miras uzmanlarını, hassas kümelerin muhtaçlıklarını daha yeterli karşılamanın yollarını keşfetmek üzere bir ortaya getirdi. İnteraktif oturumlar aracılığıyla iştirakçiler, multimedya araçları ve yeni teknolojiler kullanarak müze içeriğinin nasıl uyarlanabileceğini düşünerek çeşitli pürüzleri ve zorlukları tahlil etti.
Kadın Sağlığı Eğitimi Projesi ile 1 yılda 256 bin 711 kadına ulaşıldı